Inhoudelijke screeningsanalyse vanaf groep 3

Inhoudelijke screeningsanalyse vanaf groep 3
Inhoudelijke screeningsanalyse vanaf groep 3

Harry Janssens

Locatie331000822
ISBN 978-90-8708-082-2 | Inhoudelijke screeningsanalyse vanaf groep 3 | Formaat A4 (21 x 29.7 cm) | 156 pagina's | Gebonden 300 gr. hardcover | gelamineerd
34.50 *Prijzen zijn inclusief btw
Besturen, directies, intern begeleiders en leerkrachten en natuurlijk ook de ouders kijken zeer goed naar de cognitieve ontwikkeling van de kinderen.

Er is altijd veel te doen om de uitslagen van screenings.

Er wordt speciaal gekeken naar de getallen: is het kind gestegen, gelijk gebleven of gezakt. Op basis daarvan worden groepsoverzichten of groepsplannen gemaakt. De groep wordt verdeeld in drie instructiegroepen en dan weer hard werken tot de volgende screening, vervolgens wordt weer goed en indringend naar de cijfers gekeken. Met allerlei tabellen en grafieken worden de opbrengsten in kaart gebracht.

Veel leerkrachten hebben het idee dat zij voortdurend afgerekend worden op de prestaties van de kinderen. Aan de ene kant zeggen wij dat de screening een momentopname is en aan de andere kant worden er plannen gemaakt voor een half jaar, zelfs een voorspelling naar voortgezet onderwijs.
In dit boek zijn de cijfers van minder belang. Het gaat om de interpretaties van de uitslagen en de vertaling naar je werk in de klas.

Met dit boek erbij gaan de scores op de screenings meer leven. Het leidt tot verrassende inzichten en daardoor tot betere groepsplannen of groepsoverzichten. Het maakt de leerkracht weer baas over zijn eigen interpretaties en acties. Hij kent de kinderen en de groep als geheel het best.

Harry Janssens is onderwijsadviseur en eigenaar van Onderwijspraktijk Harry Janssens, Dordrecht. Hij geeft begeleiding en cursussen op basisscholen en aan individuele leerkrachten.

Hij is auteur van ondermeer Klein Rekenonderzoek, Het Basisonderwijs in A3 formaat, BOSOS kleuterzorg. (Uitgeverij Betelgeuze)
Harry Janssens, www.onderwijspraktijk.nl

ZIE OOK: Review in ZORG PRIMAIR januari 2021 Screeningsanalyse