De NSB-Burgemeester van Alphen aan den Rijn 1944-1945

De NSB-Burgemeester van Alphen aan den Rijn 1944-1945

Auteur: Kaj Elhorst

Locatie332000433
ISBN: 978-90-8708-043-3 | Gelijmd gebonden | Formaat 130 x 210 | 82 pagina's met Foto's
12.30 *Prijzen zijn inclusief btw
De NSB-burgemeester van Alphen aan den Rijn 1944 - 1945


De Tweede Wereldoorlog ligt voor velen ver achter ons. In werkelijkheid is 65 jaar niet zo lang geleden, al zijn inmiddels veel mensen die deze oorlog bewust hebben meegemaakt, niet meer onder ons. Daar staat tegenover dat de term NSB’er nog tot het dagelijks taalgebruik behoort en een synoniem is geworden voor ‘verrader’.

Het boek

Dit boek gaat over zo’n NSB’er. Niet een vreselijk belangrijke man, maar hij werd waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn in de cruciale oorlogsperiode 1944 – 1945, de hongerwinter! En in die functie heeft hij zeker een sturende rol gespeeld. Hij is ‘de witte vlek‘, want niet meer terug te vinden op de officiële lijst van burgemeesters van Alphen aan den Rijn.

De NSB zou waarschijnlijk als een van de vele splinterpartijen verloren gegaan zijn in de loop van de Nederlandse geschiedenis, ware het niet dat zij aan de macht kwam in de Tweede Wereldoorlog, gesteund door niets ontziend geweld van de Duitse bezetter. Laat het een waarschuwing zijn dat een foute partij in de loop van zijn bestaan aan de macht kan komen, met alle gevolgen van dien.

De Auteur

Kaj Elhorst begon zijn loopbaan als leraar geschiedenis, maar is de afgelopen dertig jaar werkzaam als journalist op het gebied van politiek en bestuur. Eerder schreef hij een veertigtal thematische boeken voor het basisonderwijs. Naast zijn schrijverschap heeft hij zich ontwikkeld tot presentator van talkshows.