Van Nabootsing tot eigen visie

Van Nabootsing tot eigen visie

Koos Broek

Locatie332020624
ISBN: 978-90-8708-062-4 | Softcover | Gelijmd gebonden | Formaat 230 x 170 liggend | 58 pagina's kleur
17.95 *Prijzen zijn inclusief btw
Van nabootsing tot eigen visie
Hoe plagiaat, imitatie en navolging tot inspiratie leiden in de kunst

Het Boek

Nabootsing wordt in vele gevallen als een vorm van plagiaat gezien. Koos Broek maakt duidelijk, dat nabootsing veel meer is dan namaak of plagiaat. In het bijzonder wordt het fenomeen nabootsing gezien als een onmisbaar onderdeel in de ontwikkeling naar een eigen visie en een eeuwenoud middel om te leren.

Een aantal studenten van de fotografie opleiding Statief in Utrecht, is door de auteur gevolgd in hun opdracht om een historisch fotograaf of kunstenaar na te bootsen als onderdeel van de foto-opleiding. Vier studenten hebben bovendien een boeiend verslag geschreven over hun keuze en motivatie bij het maken van hun foto-opdracht. Dit vormt de aanleiding tot het schrijven van dit boek.

De verslagen van de studenten zijn integraal in het boek opgenomen. Koos Broek heeft daar een boeiende inleiding over nabootsing en plagiaat aan toegevoegd en tevens werd door de auteur een kort interview afgenomen bij de studenten, gevolgd door een beschouwing over de voltooide foto-opdracht.

Dit boekje is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in fotogra fie en kunst. Vakfotografen, studenten, kunstenaars en amateurfotografen zullen in deze uitgave aanknopingspunten vinden voor nieuwe inzichten voor de eigen ontwikkeling. Een must voor de fotograaf en kunstenaar.


De Auteur

Vanaf zijn jeugd is Koos Broek (Vlaardingen, 1949) een enthousiast en eigenzinnige fotograaf geweest. Tijdens zijn loopbaan in de maritieme industrie besloot hij op zijn 45e het roer om te gooien en fulltime verder te gaan als beroepsfotograaf. Zijn fotografie-opleiding bij Statief in Utrecht gaf hem die basis. Enige jaren later werd hij workshopbegeleider en parttime-docent bij dezelfde instelling.

De daaarop volgende opleiding Fotorefl ectie aan de Fotovakschool met als discipline recensent, werd afgerond met een eindopdracht, die uiteindelijke resulteerde in dit boekje. Naast zijn fotografi sche kennis ontwikkelde de auteur een levenslange fascinatie voor beeldende kunst en volgde een meerjarige opleiding kunstgeschiedenis.