De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland

De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland

Auteur: henk Witte

Locatie33000056a
Aanbieding voor iedereen opgenomen in de Verantwoording voor de levering van een bijdrage aan het boek van Henk Witte.
Speciale prijs € 21,00 (winkelprijs € 24,95)

Aankoop alleen geldig met vermelding van de toegezonden kortingscode in het vak "Opmerkingen" bij de bestelling.
21.00 *Prijzen zijn inclusief btw
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland
Deel 1

De eerste Voorstraten ontstonden in de dertiende eeuw, een enkele zelfs eerder. Veelal bestond de bebouwing toen nog uit houten huizen. De geschiedenis van de verschillende Voorstraten overziend zijn de meeste houten gebouwen destijds bij soms behoorlijk grote dorps– en stadsbranden in vlammen opgegaan. Men besloot daarna doorgaans over te gaan op steenbouw. Zoals gezegd vestigden zich aan de Voorstraat de gegoede burgers, waaronder bestuurders als de Baljuw, de Schout, de latere Burgemeesters, werd het gemeentehuis er gevestigd en veelal vond ook de rechtspraak aan de Voorstraat plaats. Het was de straat waar ook de geestelijkheid onderdak vond en waar de chirurgijns en latere artsen praktijk hielden. Door die belangrijkheid wist ook de postkoets uit de regio de Voorstraat te vinden en werd aan de straat al snel een stopplaats annex herberg (uitspanning) gevestigd. Al verdiepend in de verschillende Voorstraten blijken er aardige verbanden te bestaan tussen sommige straten.

Over de auteur
Na ruim vijf jaar snuffelen in archieven en met de nadrukkelijke medewerking van plaatselijke heemkundekringen, historische verenigingen, particulieren en tientallen fotografen in de regio’s, leverde een boek op dat vol staat met boeiende informatie en wederwaardigheden uit de geschiedenis van een groot aantal Voorstraten in Nederland. Vanzelfsprekend komen de vele monumentale panden die Voorstraten in ons land zo nadrukkelijk kenmerken aan bod. Daarbij ging het de schrijver niet enkel om de architectuur, maar in vele gevallen ook over de geschiedenis van een pand. Dankzij de vele fraaie foto’s en afbeeldingen is het een luchtig en prettig lezend geschiedenisboek.

Henk Witte (1947), gepensioneerd docent Nederlands, is geboren en getogen in Dordrecht. Hoewel hij op zijn twintigste de stad verliet om eerst in Brabant en twintig jaar later in Vlaanderen te gaan wonen, heeft hij goede jeugdherinneringen aan Dordrecht. Met name de Voorstraat heeft een grote rol in zijn jeugd gespeeld. Terugkijkend ontstond het idee om een boek over de Geschiedenis van vele Voorstraten in Nederland te schrijven.

In Deel 1 zijn de Voorstraten uit de volgende dorpen en steden opgenomen:


Ameide, Beesd ,Brielle, Delft,  Dinteloord, Dordrecht, Egmond aan zee, Franeker, Hardenberg, Harlingen, Heukelum, Makkum, Middelharnis, Nederhorst den Berg, Nieuw Beijerland, Numansdorp, Ooltgensplaat, Oude, Schans, Poeldijk, Spijkenisse, Stad aan het Haringvliet, Stavoren, Stellendam, Utrecht, Voorschoten, Woudenberg, Zwolle


In Deel 2 (Verschijnt in maart 2024) zijn de Voorstraten uit de volgende dorpen en steden opgenomen:


Asperen, Bad Nieuweschans, Buitenpost, Buren, Colijnsplaat, Den Oever, Dirksland, Echteld ’s, Gravendeel, Holwerd, Kampen, Katwijk, aan, zee,  Kockengen, Kollum, Lekkerkerk,  Lienden, Noordwijk, Oud-Beijerland,  Piershil, Sommelsdijk, St. Annaland,  St. Philipsland, Stavenisse, Tzum, Vianen, Vreeland, Wijk aan zee,  Willemstad, Wissenkerke, Woerden