De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1

De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1
De geschiedenis van de Voorstraat in Nederland Deel 1

Auteur: henk Witte

Locatie33000056a
Aanbieding voor iedereen opgenomen in de Verantwoording voor de levering van een bijdrage aan het boek van Henk Witte.
Speciale prijs € 21,00 (winkelprijs € 24,95)

Aankoop alleen geldig met vermelding van de toegezonden kortingscode in het vak "Opmerkingen" bij de bestelling.
21.00 *Prijzen zijn inclusief btw
De Voorstraat is een term die in Nederland veel voorkomt in de namen van straten, vooral in oudere dorpen en steden. De geschiedenis van de Voorstraat is nauw verbonden met de opkomst van stedelijke nederzettingen, en vooral vanaf de dertiende eeuw ontstonden de eerste Voorstraten. In deze tijd bestond de bebouwing vaak uit houten huizen, wat in veel gevallen resulteerde in grote schade door stads- en dorpsbranden. Hierdoor werd men genoodzaakt om over te schakelen naar steenbouw.

De Voorstraat was doorgaans een belangrijke straat in de stad of het dorp, waar de gegoede burgers zich vestigden. Dit waren vaak bestuurders zoals de Baljuw, Schout (een soort plaatsvervanger van de burgemeester), en later ook de Burgemeester. Het gemeentebestuur werd vaak in de Voorstraat gevestigd, en ook de rechtspraak vond daar veelal plaats. De geestelijkheid en medische professionals, zoals chirurgijns (vroegere artsen), vestigden zich ook aan de Voorstraat. Dit maakte de straat tot een belangrijk centrum van bestuur, religie en gezondheidszorg in de stad of het dorp.

Een ander opvallend kenmerk van de Voorstraat was de aanwezigheid van de postkoets, die vaak een stopplaats had in de straat. Deze poststopplaats was vaak gekoppeld aan een herberg of uitspanning, waar reizigers konden rusten en eten.

De geschiedenis van de Voorstraat laat ook een verband zien tussen verschillende dorpen en steden. Zo komen er overeenkomsten voor in de vorm van het type bebouwing, het belang van de straat voor het bestuur en de aanwezigheid van markante gebouwen zoals de gemeentelijke instellingen, kerken, en medische praktijken.

De auteur, Henk Witte, heeft na vele jaren van onderzoek een boek geschreven over de geschiedenis van de Voorstraten in Nederland. Hij heeft dit gedaan met hulp van lokale heemkundekringen, historische verenigingen, en andere betrokkenen. Zijn werk bevat niet alleen interessante feiten over de geschiedenis van de straten, maar ook details over monumentale panden die de Voorstraten kenmerken.

Het boek bevat bovendien talrijke foto’s en afbeeldingen die de geschiedenis van de Voorstraat tot leven brengen.

In Deel 1 van het boek worden de Voorstraten uit de volgende dorpen en steden behandeld:
•        Ameide, Beesd, Brielle, Delft, Dinteloord, Dordrecht, Egmond aan Zee, Franeker, Hardenberg, Harlingen, Heukelum, Makkum, Middelharnis, Nederhorst den Berg, Nieuw Beijerland, Numansdorp, Ooltgensplaat, Oude, Schans, Poeldijk, Spijkenisse, Stad aan het Haringvliet, Stavoren, Stellendam, Utrecht, Voorschoten, Woudenberg, Zwolle.

In Deel 2 van het boek worden de Voorstraten in onder andere de volgende plaatsen behandeld:
•        Asperen, Bad Nieuweschans, Buitenpost, Buren, Colijnsplaat, Den Oever, Dirksland, Echteld, Gravendeel, Holwerd, Kampen, Katwijk aan Zee, Kockengen, Kollum, Lekkerkerk, Lienden, Noordwijk, Oud-Beijerland, Piershil, Sommelsdijk, St. Annaland, St. Philipsland, Stavenisse, Tzum, Vianen, Vreeland, Wijk aan Zee, Willemstad, Wissenkerke, Woerden.

Beide boeken zijn een waardevolle bron voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederlandse straten, monumenten en stedelijke ontwikkeling.