Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990

Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990
Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990
Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990
Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990
Het leven in de volksbuurt 1945 - 1990

Adrianne Dercksen, Ingeborg Hornsveld, Nederlands Volksbuurtmuseum

Locatie332011010
ISBN: 978-90-8708-101-0 | Sofcover gelijmd gebonden | Formaat 150 x 230 | 198 pagina's | Omslag glans gelamineerd | 68 foto's zwart-wit en kleur
24.95 *Prijzen zijn inclusief btw
De auteurs Adrianne Dercksen en Ingeborg Hornsveld voor met een verzameling zeepmerken van het Nederlands Volksbuurtmuseum
De auteurs Adrianne Dercksen en Ingeborg Hornsveld met een verzameling zeepmerken in het Nederlands Volksbuurtmuseum

Dit boek verhaalt over de levens van mensen uit Utrechtse volksbuurten, van 1945 tot ongeveer 1990. De bewoners komen zelf aan het woord en vertellen over hun kindertijd, hun ouders, school, uitgaan, seksualiteit, werk, de buurt, de stad, of hun eigen gezin. Het zijn verhalen over armoede en hard werken om verder te komen in het leven. Over saamhorigheid, binnen de familie en in de buurt, maar ook over dronkenschap en huiselijk geweld. Telkens is het uitgangspunt: hoe kijken mensen terug op hun leven? En wat willen ze jongeren van nu meegeven op basis van hun eigen levenservaring?
Dit boek is een van de resultaten van een groot interviewproject, geïnitieerd door het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht. Dit museum toont en verzamelt de geschiedenis van het leven in volksbuurten.
Markt Wijk C
St. Josephlaan UA Utrecht
Jaren 50 jongeren feest
‘Wij zijn de gewone mensen.’
Dat zeggen veel mensen in dit boek over zichzelf. ‘Ik ben maar een jochie met alleen lagere school en ambachtschool.’ Hoe gewoon de mensen zichzelf ook vinden, wij vinden hun levensverhalen bijzonder en uniek. In dit boek vertellen 101 mensen uit volkswijken van Utrecht openhartig over hun jeugd, schooltijd, werk, huwelijk en buurt. Ze vertellen over leuke, verdrietige, schrijnende en ontroerende dingen. Hun verhalen spelen zich af in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer de jaren negentig, een periode van 45 jaar. Het zijn jaren waarin veel gebeurt en verandert in Utrecht. Het herstel na de oorlog, de periode die ook wel de wederopbouw wordt genoemd. De roerige jaren zestig en zeventig, de tijd van flowerpower, seksuele revolutie, vrouwen- en homo-emancipatie. Het ontstaan van de multiculturele samenleving. De mensen in dit boek geven hun visie op al die veranderingen.

Dit boek is een product van het tweede grote interviewproject van het Nederlands Volksbuurtmuseum. De oudste geïnterviewde was ten tijde van het interview negentig jaar, de jongste 48. De interviews zijn opgenomen en als audioarchief beschikbaar in het Volksbuurtmuseum, ook online. Ze zijn helemaal uitgeschreven. De bijna drieduizend pagina’s tekst zijn beschikbaar voor onderzoek. Zij vormden de bron voor dit boek.
Ieder interview begon met de vraag: ‘Waar en wanneer bent u geboren?’ Daarna ging het gesprek over hun ouders, kindertijd, naar school gaan, leren, puberteit, wel of niet trouwen en hun eigen gezin. Wat voor werk deden ze, betaald of vrijwillig? Hadden ze een geloof, idealen? Hoe hebben ze de veranderingen in hun wijk beleefd? Alle mensen is gevraagd hoe ze op hun leven terugkijken, wat hen vooruit heeft geholpen, of juist belemmerd. Voor het interview hadden ze de vraag gekregen: ‘Wat zou u, op basis van uw levenservaring, jonge mensen willen meegeven?’ Ze hadden erover nagedacht, sommigen hadden een antwoord op een papiertje geschreven en lazen het voor.

De verschillende onderwerpen in de interviews zijn de hoofdstukken in dit boek. De reflectie op hun leven en de levenslessen hebben we zoveel mogelijk in de hoofdstukken verwerkt.
Met dit boek worden de 101 interviews, en daarmee het dagelijks leven en de levenslessen van gewone mensen uit volkswijken toegankelijk voor iedereen.
Mensen zijn openhartig geweest over hun leven en over wat ze vinden. Maar, om met geïnterviewde Bep Dropsie te spreken: ‘Een mens gaat nooit helemaal open…’